Liekeissä

06.10.2019

Terveiset Suomen Yrittäjänaisten liittokokouksesta Jyväskylästä. Olemme saaneet uuden hallituksen, jossa yhdessä aluejärjestöjen kanssa viedään naisyrittäjyyttä eteenpäin. Lue täältä 

Kokouksen, seminaaripäivän ja iltajuhlan anti oli runsas. Päivien otsikko oli "Mikä saa sinut syttymään?"  Saimme siihen paljon eväitä, jotka sopivat kotiin ja arkeen. 

Europarlamentaarikko Henna Virkkunen, joka itse esittelee itsensä kaurapuurolla kasvatetuksi uudistajaksi piti juhlapuheen, jossa saimme kuulla terveisiä Brysselistä. Hän kertoi, että yhdessä komission puheenjohtajan Ursula van der Leyenin ohjaamana he edistävät naisyrittäjyyttä ja korjaavat epäkohtia, kuten palkkatasa-arvoa ei ole saavutettu, perheväkivalta ei ole kaikissa EU maissa rangaistavaa ja komissiossa pitää olla jatkossa puolet naisia. 

Oli innostavaa tutustua eripuolilta Suomea tuleviin ihaniin yrittäjänaisiin, joista jokainen olisi ansainnut tulla palkituksi. Ylpeänä voin kertoa, että vuoden Oras palkinnon saaja oli oman yhdistyksemme Maria Ruuska. Tässä alla Maria Ruuskan viestintätoimiston kuulumisia ja sen jälkeen ihanan suuri sydämisen vuoden 2019 Yrittäjänaisen Riitta Pelkosen saavutuksista juttua. Riitan kiitospuhe oli niin liikuttava, että kyyneleitä sai pyyhkiä silmäkulmasta.

Ensi vuoden liittokokouspäivät ovat Vantaalla 2.-4.10.2020. Vantaan Yrittäjänaisten pj. Anita Huotarin luotsaamana. Sinne kannattaa ehdottomasti osallistua.

Ihan liekeissä vieläkin,

Tuula Maunula
Helsingin Yrittäjänaiset

Kultainen Oras -kannustuspalkinto viestintäyrittäjä Maria Ruuskalle

Kaskas Media

Nuorelle yrittäjänaiselle myönnettävän Kultainen Oras -kannustuspalkinnon pokkasi tänä vuonna viestintätoimisto Kaskas Median toimitusjohtaja Maria Ruuska, 34. Vuonna 2013 perustettu Kaskas Media on Pohjoismaiden ensimmäinen tiede- ja asiantuntijaviestintään erikoistunut viestintätoimisto. Ruuska on yksi yrityksen kolmesta perustajaosakkaasta.

Suomen Yrittäjänaisten sekä LähiTapiola-ryhmän ja Työeläkeyhtiö Elon myöntämä palkinto ojennettiin Ruuskalle Jyväskylässä järjestetyillä valtakunnallisilla liittokokouspäivillä. Ruuskaa esitti kilpailuun Helsingin Yrittäjänaiset.

Ruuska pitää palkintoa kiitoksena monen vuoden sinnikkäästä puurtamisesta.

– Yrityksen perustaminen on ollut yksi elämäni siisteimmistä seikkailuista. Kun sille saa tunnustusta ja tehty työ tulee näkyväksi, se tuntuu tosi hyvältä.

Kaskas Media pyrkii lisäämään tutkijoiden ja asiantuntijoiden tuottaman tiedon avoimuutta, saavutettavuutta ja ymmärrettävyyttä. Se on esimerkiksi kehittänyt yhdessä säätiöiden kanssa Skolar-tutkimusviestintäyhteisön ja Skolar Award -palkinnon, joka annetaan rohkean tutkimusideansa hyvin pitchanneelle tutkijalle Slushissa. Vuonna 2015 startanneessa tutkimuspitchauskilpailussa tutkijoista koulutetaan pitchauksen ammattilaisia. Skolarin tiimi on lyhyen historiansa aikana onnistunut kouluttamaan uutta tutkijasukupolvea viestimään tutkimuksestaan avoimesti ja kasvattamaan kilpailun palkintosumman muutamasta tonnista 100 000 euroon.

Kultainen Oras -kilpailun tuomaristo korosti palkintoperusteissaan Kaskas Median yritystarinaa, selkeää visiota ja hyvin hoidettua taloutta. Yritys on kasvanut nopeasti kolmen perustajaosakkaan toimistosta 17 työntekijän yritykseksi, jonka asiakkaita ovat muun muassa Aalto-yliopisto, VTT, Luonnonvarakeskus ja ympäristöministeriö.

– Uskon, että olemme pystyneet tekemään viestintäalalla jotakin omintakeista. Olemme onnistuneet erikoistumaan ja yhdistämään yhteiskunnallisuuden ja liiketoiminnan, Ruuska sanoo.

Yhtenä erottautumistekijänä Ruuska pitää päätöstä ryhtyä työnantajayrittäjäksi viestintäalalla suositun verkostomallin sijaan. Yritys panostaa työntekijöiden hyvinvointiin muun muassa joustavilla etätyökäytännöillä ja hyvällä työterveyshuollolla.

– Meillä on töissä hyvin sitoutuneita ihmisiä, joten myös me haluamme sitoutua heihin. Tämä työ on tosi intensiivistä ja sisällöllisesti vaativaa, joten jaksamisesta pitää jatkuvasti huolehtia. Pyrimme olemaan mahdollisimman inhimillisiä ja rajaamaan työn mahtumaan työpäiviin. Emme itsekään paina duunia yötä myöten, sanoo Ruuskan yhtiökumppani ja Kaskas Median hallituksen puheenjohtaja Liisa Mayow.

Lisätietoja:

Maria Ruuska, toimitusjohtaja, Kaskas Media Oyp.
040 727 4119, maria@kaskasmedia.fi

Carita Orlando, toimitusjohtaja, Suomen Yrittäjänaiset
p. 040 544 5519, carita.orlando@yrittajanaiset.fi

Tiina Koski, puheenjohtaja, Suomen Yrittäjänaiset
p. 050 375 9234, tiina.koski@yrittajanaiset.fi

Pia Kanerva, kehittämispäällikkö, LähiTapiola-ryhmä
p. 040 507 3537, pia.kanerva@lahitapiola.fi

Riitta Peltonen on vuoden 2019 Yrittäjänainen

Sofiakylä

Suomen Yrittäjänaiset on valinnut vuoden 2019 valtakunnalliseksi Yrittäjänaiseksi nokialaisen hoivakotiyrittäjän Riitta Peltosen. Peltonen toimii yhteiskunnallisesti merkittävällä alalla, jota hän on myös kekseliäästi uudistanut.

“Tämä tuntuu uskomattomalta. Olen kiitollinen ja ylpeä palkinnosta – ehkä erityisesti siitä syystä, ettei hoiva-ala yleisesti ole ollut viime aikoina mitenkään positiivisessa maineessa. On hienoa, että olemme pystyneet luomaan alalle uutta. Palkinnosta olen sitä mieltä, että ihan jokainen yrittäjä olisi palkinnon arvoinen, sillä yrittäminen Suomessa ei todellakaan ole helppoa”, Peltonen sanoo.

Vuonna 2010 perustettu Sofiakylä palvelee kehitysvammaisia ja erityistä tukea tarvitsevia henkilöitä. Siihen kuuluvat tuettua ja tehostettua palveluasumista sekä tilapäishoitoa tarjoavat Sofiakylä ja Sofiantähti sekä päivä- ja työtoimintaa tarjoava SoffariKlubi. Innoittajana Sofiakylän perustamiseen on ollut Riitta Peltosen kehitysvammainen Sofia-tytär.

“Pyörittelin Sofiakylän ideaa pitkään, koska apua Sofian kanssa oli alussa vaikea saada ja tukiverkostoa oli tuskin nimeksikään. Halusin perustaa lämminhenkisen hoivakodin, josta tulisi Sofialle ja kaltaisilleen turvallinen koti täynnä elämää ja vanhemmille paikka, josta kysyä apua ja neuvoa. Tavoite oli myös avata kehitysvammaisten elämää ja auttaa heitä tulemaan luonnolliseksi osaksi nyky-yhteiskuntaa, poistaa ihmisten pelkoja ja ennakkoluuloja ja lisätä avarakatseisuutta. Halu auttaa ja tehdä hoivaa oikeasti asiakaslähtöisesti olivat liikkeellepanevia voimia.”

Peltonen omistaa Sofiakylästä 51 prosenttia ja hoiva- ja hyvinvointiliiketoiminnan ja -palveluiden kehittämiseen keskittynyt HoviKoti loput.

“Sofiakylä on rakennettu omaishoitajan toiveisiin, kokemuksiin ja tarpeisiin perustuen. HoviKodilta on tullut suuri apu hoiva-alan osaamiseen ja toiminnan tukemiseen. Ilman heitä tuskin olisin näin pitkällä”, Peltonen kiittää.

Vuoden Yrittäjänaisen palkinto myönnetään yrittäjälle, joka on tehnyt esimerkillistä ja uraauurtavaa työtä oman yrityksensä ja alansa kehittäjänä. Keskeisiä kriteerejä ovat myös kannattavasti ja menestyksellisesti hoidettu, terve ja hyvämaineinen yritys, näyttö erityisestä suunnitelmallisuudesta ja luovuudesta sekä positiivinen vaikutus paikkakunnan työllisyyteen tai palvelusektoriin.

Sofiakylä on kasvanut toiminta-aikanaan merkittävästi, ja se työllistää nyt 50 vakituista ja 25 osa-aikaista työntekijää. Yrityksellä on myös yhteiskunnallista merkitystä, ja Peltosta on pyydetty puhumaan Sofiakylän ideasta ulkomaita myöten. 

Vuoden Yrittäjänainen -kilpailun tuomaristo kiitti Peltosta sitkeydestä, yritteliäisyydestä ja periksiantamattomuudesta. Tuomariston mukaan hän on uudistanut toimialaa ja kehittänyt toimivia innovaatioita. Sofiakylän tavoitteena on paitsi olla osa perheiden tukiverkostoa myös toteuttaa asiakkaidensa haaveita. Jo toteutuneita unelmia ovat muun muassa risteilyt, konsertit, pelaajavierailut ja itsenäisyyspäivätanssit.

“Meillä asiakas todellakin on ykkönen. Arvojamme ovat avoimuus, arvostus ja rohkeus. Avoimuutta luo sosiaalisen median aktiivinen hyödyntäminen, omaisilla on omat avaimet ja toiminta on niin avointa kuin se salassapitovelvollisuuden puitteissa on mahdollista. Arvostus tulee siitä, että arvostamme toisiamme juuri sellaisina kuin olemme. Tämä koskee asiakkaiden lisäksi myös työkavereita. Rohkeus on tehdä asioita eri tavalla kuin hoiva-alalla on ehkä totuttu. Meillä ei sanota uudelle idealle ensimmäisenä ‘ei’ vaan pyritään aina kokeilemaan kaikkea.”

Peltosen tarinasta ilmestyi tänä vuonna Janita Virtasen kirjoittama ja Bazar Kustannuksen kustantama kirja Sydän oikealla puolella. Peltoseen saatiin tutustua myös Arman Alizadin Pohjantähden alla -ohjelman syyskuun jaksossa, joka kuvattiin Sofiakylässä.

Vuoden valtakunnallinen Yrittäjänainen palkittiin Jyväskylässä järjestetyillä valtakunnallisilla liittokokouspäivillä. Palkinnon myöntävät Suomen Yrittäjänaiset sekä LähiTapiola-ryhmä ja Työeläkeyhtiö Elo.

Sofiakylä

Toimiala: kehitysvammaisten laitokset ja asumispalvelut
Perustamisvuosi: 2010
Henkilökunta: 50 vakituista, 25 osa-aikaista
Yhtiömuoto: osakeyhtiö
Omistus: 51 %, 49 % Hovi Group Oy
Liikevaihto 2018: 4 155 000 €
Taseen loppusumma 2018: 1 020 000 €

Lisätietoja:

Riitta Peltonen, toimitusjohtaja, Sofiakylä (huom! tavoitettavissa 21.10. jälkeen)
p. 050 487 2282, riitta.peltonen@sofiakyla.fi

Carita Orlando, toimitusjohtaja, Suomen Yrittäjänaiset
p. 040 544 5519, carita.orlando@yrittajanaiset.fi

Tiina Koski, puheenjohtaja, Suomen Yrittäjänaiset
p. 050 375 9234, tiina.koski@yrittajanaiset.fi

Pia Kanerva, kehittämispäällikkö, LähiTapiola-ryhmä
p. 040 507 3537, pia.kanerva@lahitapiola.fi

26.03.2020Ylimääräinen jäsenkirje 26.3.2020
14.03.2020Maaliskuun jäsenkirje 3/2020
13.02.2020Helmikuun jäsenkirje 2/2020
23.01.2020Tammikuun jäsenkirje 1/2020
21.11.2019Marraskuun jäsenkirje 10/19
19.11.2019Helsingin Yrittäjänaiset ry:n uusi hallitus
24.10.2019 20:00Vuoden 2019 Helsingin Yrittäjänaiseksi
06.10.2019Liekeissä
24.09.2019Jäsenkirje 8
23.08.2019Jäsenkirje 7

Siirry arkistoon »