Yrittäjä uskalla unelmoida

kirjoittaja Tuula Maunula, Hyn viestintä, toimitusjohtaja Oy Dinopro Ab

Luin hesarista Mårten Micosin, Piilaaksossa asuvan yritysjohtajan ja hallitusammattilaisen kolumnin ”Jos ei uskalla unelmoida, ei voi onnistua yrittäjänä”.


Micos kirjoittaa, että unelmointi on vaikea laji. Kyynisyys ja varovaisuus tappavat suurimman osan rohkeista liiketoimintasuunnitelmista. Loput tappaa naivismi sekä puutteellinen kyky visualisoida ja toteuttaa. Hän jatkaa, että unelman pitää olla villi, mutta tarvitaan pragmaattinen visualisointi, joka perustuu konkreettisiin faktoihin ja lukuihin. Sellaista unelmaa yrittäjä pystyy tavoittelemaan.

Kuinka viisaita sanoja.

Micos ottaa esimerkiksi kiinalaisen Jack Man. Ma tulee huonoista lähtökohdista, hän ei ollut mitenkään erityisen lahjakas teknologian käyttäjä ja haasteita oli myös opinnoissa. Mutta hänen unelmansa oli vahva ja hänellä oli kykyä visualisoida se. Jack Ma halusi, että jokaisella kiinalaisella olisi mahdollisuus käydä kauppaa internetissä. Hän on Alibaban perustaja.


Onneksi meillä on lähempänä parempi esimerkki unelmoivasta ja visualisoivasta yrittäjästä.

Saimme tutustua jäseneemme Anna Ruohoseen ja hänen upeisiin luomuksiinsa Helsingin Yrittäjänaisten Vaikuttajapäivillä 5. huhtikuuta. Unelmana Annalla on ollut tarjota ekologisempi vaihtoehto globaaleille vaatealan halpatuotantoyrityksille. Tiedämme, että halpatuotannossa vaateteollisuus käyttää myrkyllisiä materiaaleja, lapsityövoimaa ja alipalkattuja työntekijöitä.

Vaatteita valmistetaan kauppoihin järkyttäviä määriä, ja suurin osa niistä menee kaatopaikoille jopa ihan uusina. Ne ovat maaperän ja vesistön suurimmat saastuttajat.

Koska Suomessa ei ole enää teollisia ompelukoneita saatikka koneiden käyttäjiä, kaavoittajia ja muita osaajia, rohkea Anna palkkaa ompelijat Pariisissa ja valmistaa siellä vaatteet luonnonmateriaaleista. Käytössä on myös Suomessa valmistettua bambutrikoota. Mitään ei tehdä liikaa, koska kaikki vaatteet valmistetaan ennakkotilausten mukaan mittatilauksena. Voit jopa tuoda vanhat vaatteesi uusiokäyttöön Annan Concept Storeen Uudenmaankatu 15 tai Pariisiin liikkeeseen 19 rue du Pont aux Choux, Courtyard, 75003 Paris.

Tässä maailmanpoliittisessa tilanteessa, kun Euroopassa käydään sotaa ja kohta voi olla puutetta ruoasta ja raaka-aineista, on oltava rohkea. On valittava asioista päättämään niitä, joiden agendalla on tasa-arvoon, oikeudenmukaisuuteen, työntekoon ja yrittäjyyteen pohjautuvia toimia ja jotka edes yrittävät ymmärtää yrittäjänaisten haasteita.

Olen onnellinen kuuluessani Helsingin Yrittäjänaisiin. Me tuemme ja kuuntelemme toisiamme ja ymmärrämme jo puolesta sanasta yrittäjänaisen elämän onnet ja karikot. Minulla on ystävätär, jonka kanssa vaihdamme mielipiteitä aina silloin tällöin. Hän kertoi, että hänen kaikki parhaat ystävänsä ovat yrittäjiä, koska heidän kanssaan on niin helppoa olla ja voi rehellisesti sanoa, mikä juuri silloin korpeaa tai mistä on innoissaan. Ystäviltä saatua tukea ei voi millään korvata. Valitettavasti moni yrittäjä on yksinäinen. Tässä Helsingin Yrittäjänaisten yhteisössä saa olla oma itsensä. Haluamme, että jokainen tuntee olevansa tervetullut verkostoon mukaan.

Suomen Yrittäjänaiset ovat taistelleet ja taistelevat tasa-arvon, perhevapaiden kustannusten oikeudenmukaisemman jakamisen ja sosiaalietuuksien parantamisen puolesta. Yrittäjänaisen euro on yhä paljon vähemmän kuin palkansaajien, samoin eläke.


Yrittäjänaisen oma jaksaminen jää aina viimeiseksi to do -listalla. Energiaa ja iloa arkeesi on nyt luvassa meidän uskomattoman upeissa 75-juhlavuoden tapahtumissa kuten kesäpäivässä Suomenlinnassa

Terveisiä Suomen Yrittäjänaisten kevätseminaarista pe 13.5. upeasta Gillet Bar Bistrosta.

Menestyvä nainen - nyt puhutaan rahasta!

Osallistujia oli lähemmäs 100 ja niistä ainakin 20 Hyn omaa jäsentä.

Ensimmäisessä kuvassa valtiovarainministeri Annika Saarikko, SYN hallituksen puheenjohtaja Tiina Koski ja SYN toimitusjohtaja Carita Orlando. Oikeanpuoleisessa kuvassa valokuvaaja Niina Stolt, Vantaan Yrittäjänaisten puheenjohtaja Anita Huotari ja meidän ihana Seija Estlander, jonka työpanoksesta yrittäjänaisten hyväksi saamme nauttia perhevapaiden oikeudenmukaisemmassa jaossa äitien ja isien työnantajien kesken. Työtä on vielä paljon, mutta Seijan mukaan Karthago pitää hävittää uudelleen ja uudelleen. Mitä lause tarkoittaa pitänee kysyä Seijalta.

Tässä kuvassa, jonka nappasin Carita Orlandon esityksestä on kiteytetty miksi olemme olemassa.


Opetellaan yhdessä unelmoimaan, visualisoimaan ja konkretisoimaan unelmat askelmiksi eteenpäin.

Yhdessä olemme enemmän!Tuula Maunula, HYN hallituksenjäsen, viestintäOy Dinopro Ab

It työtä verkkoon

https://www.dinopro.fi

helsinki@yrittajanaiset.fi

kuva aino@atelieraino.fi

Elämän päämäärä on onnellisuus

kirjoittaja Hanna Rosenberg, Hyn tapahtumavastaava, valmentaja, Hanna Rosenberg Consulting, hanna@hannarosenberg.com

Helsingin Yrittäjänaisten blogi 21.2.2022

Elämän päämäärä on onnellisuus. Tämä antiikin viisaus on motto, jota seuraamalla voimme saada aikaan onnellisuuden hetkiä omilla teoillamme. Mutta onko meillä oikeus pyrkiä onnellisuuteen, kun osa maailmaa on täynnä julmuuksia? Minusta enemmän kuin ehkä koskaan aikaisemmin.

Onnellisuus ei ole pelkästään henkilökohtaista nautinnollisuutta vaan puhtain onni syntyy toisten auttamisesta. Olemalla läsnä toisille ihmisille, syntyy yhteisöllisyyttä ja halua luoda hyvää vaikeina hetkinä.

Me Helsingin Yrittäjänaisissa pyrimme luomaan hyviä hetkiä tapahtumissamme. Yrittäjä ymmärtää toisen yrittäjän todellisuutta, vaikka sitä ei tarvitse sanoa ääneen. Yhdessäolo antaa lisää virtaa arkeemme. Tuntuu hyvältä kuulua joukkoon, josta saa iloa ja kannustusta haasteisiin, joita yrittäjinä ja ihmisinä meillä on. Kohtaamalla eri ikäisiä ja eri alojen yrittäjiä, avarramme myös omaa maailmaa ja ymmärrystä.

Yhdessä rakennamme mahdollisuutta parempaan maailmaan, jossa yksilötasolla teemme pieniä konkreettisia tekoja ja vaikutamme lähiympäristömme hyvinvointiin unohtamatta muuta maailmaa.

Mielen valmentajana, mentorina sekä ihmisenä haluan olla mukana nostamassa hyvää energiaa haasteista huolimatta. Mottoni on, että jokainen kohtaaminen on merkityksellinen. Vaikka kohtaisimme vain hetken, hyvä luo hyvää, innostus innostusta.

Voima meissä ja ympäristössämme.

Ajatteletko laajasti? kirjoittaja Virve Obolgogiani, Mimino Oy

Helsingin Yrittäjänaisten blogi 15.3.2022

Perustin yrityksen valmentaakseni suomalaisia menestymään kansainvälisesti, erityisvahvuuteni oli kokemus työskentelystä venäläisten kanssa.


Vuonna 2014 kiinnostus Venäjä-valmennuksiini väheni.

Olin nähnyt, miten eri yhteistyökumppaneiden tai yritysten siiloutuneiden toimintojen välille tarvittiin ymmärrystä lisäämään näkökulman avartajia. Ei tarvitse hyväksyä toisen näkemyksiä, mutta kun ymmärtää niiden taustat, on helpompi tulla toimeen ja löytää tarvittaessa kompromissi. Tähän pohjautuen kehitin valmennuksen: Ajattele laajasti - Cogita ample!

Pandemian aikana tuntui, että kaikkien yritysten piti oppia ajattelemaan laajasti ja ketterästi. Se oli keino sopeutua uusiin oloihin, löytää selviytymismahdollisuuksia. Työntekijänkin kannattaa ajatella, miten voi säilyttää oman työpaikkansa, ja yrittäjien on hyvä kannustaa työntekijöitään laajentamaan ajatteluaan.

Tässä geopoliittisessa tilanteessa tuntuu siltä, että ajattelun laajentamista tarvitsevat kaikki - erityisesti valtionjohtajat. Juuri heidän pitäisi nähdä tekojensa merkitykset laajemmin ja katsoa myös tulevaisuuteen.

Meille idänkaupan osaajille tilanne on haastava.

Yli tuhat kilometriä yhteistä rajaa meillä on jatkossakin. Jos nyt poltetaan kaikki sillat, miten rakennamme ne uudestaan, kun siihen tulee tilaisuus?
Presidentti Niinistön mukaan yleisesti on pidetty tärkeänä, että Venäjään kaikesta huolimatta yritettäisiin pitää yhteyttä. Hän näytti esimerkkiä soittamalla kollegalleen. Minäkin pidän yhteyksiä yllä venäläisiin kumppaneihin samaan aikaan, kun kaikki sympatiani ovat Ukrainassa asuvien ystävieni ja muiden ukrainalaisten puolella.

Ajatelkaamme kaikki laajasti ja katsokaamme toiveikkaasti tulevaisuuteen, kuten näin keväällä odotetaan auringonsäteiden lisääntyvän.

Kirjoittaja Virve Obolgogianilla on yli 20 vuoden kokemus käytännön matkailutyöstä vaativissa kansainvälisissä tehtävissä sekä erilaisia ulkomaankauppaan liittyviä valmennuksia tarjolla yrityksessään Miminossa jo vuodesta 2001 https://www.mimino.fi/fi/. Virve on Helsingin Yrittäjänaisten jäsen ja mukana Nyrkki huoneistotiimissä. Arikkeleita Virve on kirjoittanut taitolentomaajoukkueesta henkilöhaastatteluihin.

Lisäksi Virve on aito stadin friidu ja hänen tuotteitansa on myynnissä https://slangibuidu.fi/

Keikkatyöstä yrittäjäksi!

Helsingin Yrittäjänaisten blogi 26.2.2022


Oletko tehnyt keikkatyötä töiden välityspalveluiden kautta? Entä oletko myynyt työpalveluasi niin, että hoidat myynnin ja työn itse, mutta laskutat työn laskutuspalvelun kautta? Ehkä tietämättäsi oletkin jo yrittäjä.

Välittääkö välittäjä?

Erilaiset sähköiset työnvälityspalvelut c-to-c ja ”laskutuspalvelut” ovat yleistyneet viime vuosina. Kuka tahansa voi tilata näistä palveluista esim. koiran ulkoilutusta, ikkunan pesua tai vaikkapa tavaroiden kantoapua – unohtamatta toki ruokakuljetuksia tai kotisiivousta. Ihmettelen sitä, etteivät sen kummemmin työn tilaajat kuin palvelun tuottajatkaan (työntekijät) ole kyseenalaistaneet palveluiden legitimiteettiä: onko työntekijät vakuutettu, kuka vastaa mahdollisista vahingoista tekijöille ja/tai työn teettäjille. Näissä palvelukonsepteissa tilaaja maksaa työstä välitys- tai laskutuspalvelulle eli kolmannelle osapuolelle, joka ottaa välistä provision. Työn tekijä saa työstä joko sovitun palkkion per työsuorite ennakonpidätyksen jälkeen. Jos palkkiosta ei pidätetä työeläke- ja työllisyysrahastomaksua, voit olla melko varma, että sinua kohdellaan yrittäjänä.

Tekisinkö diilin?

Moni lienee tietämätön siitä, että kuka tahansa Suomessa voi tehdä diilin työsuorituksesta toisen osapuolena kanssa. Sovitte, mitä toinen osapuoli tekee ja mitä toinen osapuoli vastaavasti tästä maksaa. Nämä asiat kannattaa laittaa paperille, niin kummallekaan osapuolelle ei jää epäselvyyttä siitä, mitä työstä ja sen hinnasta on sovittu. Hinta siis määräytyy ostajan ja myyjän välillä. Hintaan voidaan sopia lisättäväksi myös tarvittavien välineiden ja aineiden kustannukset, mutta tämä ei ole pakollista.

Kun kyse on työn suorittajan itsenäisesti tekemästä diilistä, jossa hän tekee työn itsenäisesti, ei ostajan ja myyjän välille synny työsuhdetta. Ostajan näkökulmasta on kyse joko työkorvauksen tai laskutustyönä tehdyn työn maksamisesta.

Asioi omaverossa

Entä, miten maksu ja ilmoitusvelvoitteet hoidetaan? Kuka tahansa luonnollinen henkilö voi rekisteröityä ennakkoperintärekisteriin. Ennakkoperintää voi hakea omaverossa aivan yhtä helposti kuin verokorttia. Jos päädyt tähän ratkaisuun, on hyvä muistaa pari termiä. Liikevaihto tarkoittaa sitä summaa, jonka veloitat asiakkailta kalenterivuoden aikana. Verotettava tulo puolestaan on se summa, joka sinulle jää työn suorittamiseksi muodostuvien kulujen jälkeen. TÄMÄ on se summa, jolle haet ennakonpidätystä. Jos et vielä tiedä verotettavan tulon määrää, voit ilmoittaa mahdollisimman pienen summan (esim. 100 euroa) ja silti rekisteröityä ennakonpidätysreksiteriin, vaikka ennakoita ei maksettavaksi määrättäisikään.

Pidä kirjaa tuloista ja menoista

Voit ilmoittaa vuoden aikana kertyneet verotettavat tulot veroilmoituksellasi joko pitkin vuotta TAI vasta seuraavana vuonna, kun veroilmoituksen täytön aika koittaa virallisesti. Saaduista tuloista ja kuluista on ”kirjanpitovelvoite”, mikä kuitenkin yksityishenkilöllä tarkoittaa sitä, että tulot ja kulut tulee jotenkin listata ylös päivämäärän mukaan. Tämän voi tehdä ruutupaperilla tai excelissä. Tärkeintä on, että dokumentista voi tarvittaessa todentaa saadut tulot sekä kulut tulojen hankkimiseksi (materiaalit, työvälineet, matkakulut, yms.). Kuitit on hyvä pitää tallessa ainakin verotuksen päättymiseen asti. Joskus verottaja pyytää pistokokeenomaisesti todentamaan tuloja ja kuluja.

Seuraa raja-arvoja

Vielä pari raja-arvoa: Jos innostut työskentelemään yrittäjänä niin, että koko vuoden aikana laskutetun työpanoksesi arvo on yli 8261,71 euroa, tulee sinun ottaa Yrittäjäeläkevakuutus (YEL).

Toinen raja-arvo on arvonlisäverolla. Jos liikevaihto – ei siis työpanoksen arvo, vaan kaikki myynneistä saatu tulo yhteensä vuoden aikana – ylittää 15000 euroa. Jos kuitenkin haluat hyödyntää arvonlisäveron vähennysoikeutta ostoissasi, voit liittyä arvonlisäveron piiriin, vaikka heti aloittaessasi yritystoiminnan. Tämä on järkevää erityisesti silloin, jos ostat ja myyt tuotteita. Aloittavan yrittäjän kannattaa arvonlisäveron osalta ilmoittautua vuosi-ilmoittajaksi.
Jos arvonlisäveron alainen vuosiliikevaihto jää vähäiseksi, voi vuosittain tehtävällä ilmoituksella hakea ns. alarajahuojennusta. Periaatteessa arvonlisävero on vero, jonka yrittäjä tilitetään valtiolle. Kun yritystoiminta on vähäistä (alle 30000/ vuosi), on mahdollista saada alarajahuojennus, jonka ansiosta valtiolle tilitetään vain osa tai ei mitään laskutetusta arvonlisäverosta. Jos et halua huolehtia arvonlisäverosta ja eläkevakuutuksesta, huolehdi siitä, että vuoden aikana tienaamasi yritystoiminnan tulo jää alle 8261,71 euroa.

Viisas vakuuttaa toimintansa

Sitten vielä vakuutukset, joihin viittasin jo alussa. Teit sitten töitä laskutuspalvelun kautta tai itsenäisesti, sinun kannattaa kysyä vakuutusyhtiöstäsi tähän toimintaan vakuutusta. Tärkeintä on, että olet vakuuttanut itsesi mahdollisten tapaturmien varalta. Lisäksi tarvitset vakuutusturvan mahdollisesti tuottamallesi vahingolle (jos ming-dynastian aikainen vaasi rikkoutuu asiakkaan ikkunoita pestessä). Ehkä paikallaan on myöskin jonkinlainen oikeusturvavakuutus.


Kirjoittaja: Riitta Ahonen, KLT-kirjanpitäjä , Helsingin Yrittäjänaiset ry:n rahastonhoitaja